REDACTIONEEL

Drie niet zo blinde muizen...Klik ook eens op de muizen en zie of
je 
ons
niet kunt helpen...
 
Q.B.I. Toegevoegde kaften sedert april 2024: 4 betere en 14 nieuwe kaften. Deze laatste staan in het rood aangeduid in de Engelstalige lijst. Laatste toevoegingen op 18 juli 2024:

Golden Age Whodunits, bevat kortverhaal "Man Bites Dog" van Ellery Queen - Otto Penzler Presents American Mystery Classics, hardback & paperback cover, 2 juni 2024רצח הלב השחור (The Black Hearts Murder) - kaft Hebreeuws, Mystery Books series Nr 283, uitgeverij Mizrahi, 1971תעלומת התפוז הסיני (The Chinese Orange Mystery) - kaft Hebreeuwse uitgave, uitgeverij Gras, 1960המוות בחדר הנעול (A Room to Die In) - kaft Hebreeuwse uitgaveנשים קטלניות (The Woman in the Case) - kaft Hebreeuwse uitgaveהגופה בחלון הראווה (The French Powder Mystery) - kaft Hebreeuwse uitgaveאינספקטור קווין חוקר (Inspector Queens Own Case) - kaft Hebreeuwse uitgaveתעלומת בית הנחושת (Ten Days' Wonder) - kaft Hebreeuwse uitgave, Uitgeverij Mizrahi, 1972

Voorbije toevoegingen aan de site
april 2022 - april 2023: 69 betere en 131 nieuwe kaften
april 2021 - april 2022: 284
betere en 324 nieuwe kaften
...
Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
22 juni 2024 - 18 april 1999
Bijna van in 1941 begonnen Fred en Manny met de rekrutering en opleiding van een aantal "spook"schrijvers, een kneepje die ze al hadden aangewend bij een aantal adaptaties van Queen-films alsook voor zowel de jeugd- als de radioverhalen. Hoewel writer's block wordt genoemd in The King is Dead (1952) wordt aangenomen dat Manfred een reeks andere psychologische kwalen ontwikkelde, waaronder writer's block aan het eind van de jaren vijftig, waardoor beide neven de manier waarop ze romans schreven, moesten herzien.

Hun literaire agentschap Scott Meredith wou het lezerspubliek van Ellery Queen uit te breiden gezien het langzaam vervagende succes van de formele detectivefictie en naar het bloeiende gebied van de originele misdaadromans zonder detectie. Afhankelijk van de goedkeuring van de neven stemden zij in met de publicatie van een reeks niet-serie originele paperbacks, geschreven door andere Meredith cliënten (veelal verbonden aan Manhunt magazine, een ander project van Scott Meredith) voor een vast bedrag van ongeveer 2000 dollar per boek en gepubliceerd onder de naam Queen, met alle royalty's verdeeld tussen Fred en Manny nadat het agentschap zijn commissie had geïnd.

Manny, die een groot gezin te onderhouden had en nog steeds last had van writer's block, was voorstander van het idee. Fred was er fel tegen maar vond dat de financiële en creatieve problemen van zijn neef hem weinig keus lieten om mee te gaan aangezien Manny de Queen radioserie had gered toen de dood van Fred's eerste vrouw hem in de onmogelijkheid bracht die functie uit te oefenen. Lee zorgde voor het basisidee en de uitgeschreven manuscripten werden door verschillende gastschrijvers geschreven en terug aan Manny voorgelegd die ze min of meer redigeerde zoals Fred de verhalen redigeerde die hij voor EQMM kocht. Maar Fred weigerde ook maar één van de boeken die volgens deze regeling werden gepubliceerd zelf te lezen en beëindigde de regeling kort na Manny's dood.

Lees hier verder...

Onder: De kaften voor de "paperback originals" 1961-66. Klik op de kaft voor de detailpagina van het boek...

Dead Man's Tale - Q.B.I.De Dood aan de Draaitafel - Q.B.I.Moord met een Verleden - Q.B.I.Kill as Directed - Q.B.I.Rendez-vous met de Dood - Q.B.I.
Suikeroompje R.I.P. - Q.B.I.Uw Liefhebbende Moordenaar - Q.B.I.Het gebeurde op een Zomerdag - Q.B.I.The Last Score - Q.B.I.Verdacht en Voorvluchtig - Q.B.I.
Gangsters in Iroquois - Q.B.I.Een Plaats om te Sterven - Q.B.I.The Killer Touch - Q.B.I.Uitgekookt alibi - Q.B.I.De Loslopende Gek - Q.B.I.
23 mei 2024
Sergeant Thomas Velie maakte zijn debuut in de Queen-saga
met de woorden "What's up, Doyle?" in The Roman Hat Sergeant Velie zoals hij werd getekend door Frank Godwin voor een "Redbook" uitgave van "The Chinese Murder Mystery"Mystery waar hij ons wordt voorgesteld als een lange man in gewone kledij. Inspecteur Queen spreekt hem op een eerder vaderlijke manier aan als "Thomas". Terwijl de trouwe sergeant Ellery dan weer als "maestro" adresseert.
Velie, vaak omschreven als "de grote kerel met de handen als voorhamers en een donderende stem.." heeft, mede door de Hutton TV-reeks, zowaar een eigen "cult following" gekregen.
Volgens een radio verhaal
"The Old Witch"
(02-26-42 or 02-28-42 - episode 75) woonde Velie in een appartement en had hij één dochter!
Tom Reese -- KLIK VOOR MEER -- ...
Nu zijn ALLE (!) 9 profielen van acteurs die Sergeant Velie speelden bijgewerkt... Lees ze door op de foto van elke individuele acteur te klikken op de pagina "Andere personages"...
Tom Reese die Velie speelde in de onvergetelijke tv-serie Ellery Queen uit 1975-76 springt eruit (linksboven)...
Maar klik gerust ook eens op een foto van een van de andere Velie acteurs hieronder... om nog veel en veel meer te lezen...

Howard Smith -- KLIK VOOR MEER -- ...Ted de Corsia -- KLIK VOOR MEER -- ...James Burke -- KLIK VOOR MEER -- ...Ed Latimer -- KLIK VOOR MEER -- ...
George Mathews -- KLIK VOOR MEER -- ...Alan Reed -- KLIK VOOR MEER -- ...Elliott Sullivan -- KLIK VOOR MEER -- ...Bill Zuckert -- KLIK VOOR MEER -- ...
 
21 april 2024

De 25ste (!) verjaardag van de site is een feit. Ik heb dit reeds eerder gezegd maar ik wil het met plezier herhalen: Deze site heeft me evenveel terug gegeven als ik er heb ingestopt! Dat wil wat zeggen.

Misschien een woordje van dank van mijn kant aan iedereen die de tijd nam (wie doet dit nog tegenwoordig?) om ons te contacteren en kleine of grote aanvullingen te doen. Of gewoon om wat appreciatie uit te spreken (wie doet dat nog tegenwoordig?).

Dan zijn er nog de "Usual Suspects" of misschien beter de West 87th Street Irregulars waar ik toch frequenter contact mee heb. Klaar om op vragen te antwoorden... over dit niche onderwerp. Dale C. Andrews wil ik hier specifiek benoemen. Lang geleden op een blog een conversatie begonnen... met vele leuke contacten als gevolg online en in de echte wereld.

Dus het is dan ook zeer toepasselijk om een interessante tekst van Dale aan de site toe te voegen. Ze illustreert perfect waarover onze gesprekken vaak gingen... Ik weet wel zeker dat iedereen met ook maar een beetje kennis over de boeken van Ellery Queen hiervan gaat genieten: Ellery Queen Easter Eggs

Waar zit deze extra rubriek verborgen. Ook dat is een beetje van een Easter Egg... klik gans bovenaan op de banner op EQ. Dit brengt je naar de hoofdpagina met alle rubrieken... Maar niet alles is wat het lijkt. Enkele voorwerpen zijn ook aanklikbaar (sssttt, niet verder vertellen). De pen brengt je naar een gespecialiseerde rubriek... 

Dank aan iedereen die hielp, schreef, of gewoon de site bezocht in de eerste 25 jaar! Op naar de volgende!

Enjoy!

 
27 maart 2024

De 25ste (!) verjaardag van de site staat voor de deur. Aan mijn ambitie heeft het nooit gelegen. "Alles over Ellery Queen."  Dat heeft uiteindelijk ook geleid tot het schrijven van de minibiografieën die je deze sectie kunt vinden, dit voor alle acteurs die ooit een rol hebben gespeeld in een van de Ellery Queen vertolkingen, op radio, film of televisie. Vaak zijn deze biografieën samengesteld uit kleine berichtjes uit kranten hier en daar. Laten we eerlijk zijn, het gaat niet altijd over zeer bekende acteurs. Hierdoor is hun loopbaan vaak onbekend en waren ze, als dusdanig, ook niet te vinden op het internet. De zoektocht bracht dan een carrière naar voren die voor het eerst online te vinden was, maar tevens interessante inzichten in het leven van de vorige eeuw.

De personencultus in de media kwam duidelijk op gang in de jaren 20-30, en de nieuwe media hadden vaak geen aandacht voor het "voorgaande" medium waaruit volop werd gerekruteerd. Radio negeerde vaudeville of televisie negeerde radio.

Sommige biografieën hier zijn meer dan 10 jaar geleden gestart. Ze worden regelmatig aangevuld of herzien (een voordeel dat je niet hebt met boeken). Dit jaar, door omstandigheden, ben ik bezig met een gedetailleerde herziening. Naarmate online archieven worden aangevuld en "historische" informatie verder beschikbaar wordt, kunnen de profielen worden bijgewerkt. Online zoektochten brengen me dan steeds vaker terug naar mijn eigen site. Enkele acteurs hebben zelf reeds meerdere pagina's die een eerbetoon brengen. Dan is het vooral zaak om naast de feitelijke informatie te zoeken naar dat beetje extra: leuke anekdotes, gezinsfoto's, enzovoort, kortom een meerwaarde. Je zou echt schrikken hoe vaak informatie verkeerd wordt weergegeven (en vervolgens gekopieerd), waardoor je moeilijk nog de feitelijkheid kunt achterhalen. Begrijp met niet verkeerd, fouten kunnen worden gemaakt (deed ik ook al)... maar voldoende detailcontrole kan dit voorkomen. Dit vraagt tijd en dit wordt in deze snelle wereld bijna onmogelijk of teveel gevraagd voor elke webmeester, blogger, ... .

Enkele voorbeelden, net als voor Peter Lawford, zijn er ook voor Harry Morgan zijn tegenspeler in Ellery Queen, Don't Look Behind You, zeer veel biografieën terug te vinden. Maar hoe zit dat nu echt met de oorspronkelijke Net als Morgan zelf in het echte leven was Kol. Potter een hevige drinker en roker. naam van de acteur die vooral bekend werd als Kolonel Sherman T. Potter in M*A*S*H? Wat is er echt bekend over het begin van zijn carrière, van zijn studies of start bij toneelgezelschappen, ... Er zijn tal van zaken op orde te stellen... Dit is nu gebeurd, met representatieve foto's bij elk onderdeel... We durven dus zeker te spreken, zonder pretentie, van het meest volledige overzicht online voor deze acteur, door Alan Alda omschreven als "een schat van een persoon, soms ondeugend, en altijd een ware professional".

Bekijk zijn volledig profiel hier...


Een ander voorbeeld is de biografie voor weer een andere acteur die ook gestalte gaf aan Inspecteur Queen maar dit keer in de TV-reeks The Further Adventures of Ellery Queen (NBC, 1958-59), met een zeer karakteristieke stem en Als de klerk Mr. Lowell in "A Slight Case of Charity" (NBC, 10 feb 1965).wel uiterst actief op de radio. Harry Morgan had een minstens even expressieve stem maar was in vergelijking met Les Tremayne veel minder actief op de radio. Het is moeilijk te achterhalen hoe dit komt, maar we denken dat zaken soms lopen zoals ze lopen. Waar Morgan snel succes kreeg in andere media, liep dit voor Tremayne moeilijker.
We hebben zijn leven voor de doorbraak, vanaf zeer jonge leeftijd, kunnen reconstrueren, vanaf zijn vertrek uit Londen met de S.S. Saint Paul richting de V.S. tot aan de grote doorbraak met het programma "First Nighter" (1937). Verder zul je zien dat Tremayne driemaal getrouwd was en het ene huwelijk al meer in de media werd "gebruikt" dan het andere.

Bekijk zijn volledig profiel hier...

Misschien wel een van de meest gevierde acteurs die in een Ellery Queen reeks voorkwam wel moet de 2x Tony award winnende David Wayne zijn. Voor velen de ultieme vertolking van Inspecteur Queen, Ellery's vader. In "Ellery Queen" zat de opmerkelijke chemie tussen Hutton en Wayne, die een sterk en geloofwaardig duo vormden en elkaars optredens naadloos aanvulden.Wayne had een zeer uitgebreide carrière en had zijn hart overduidelijk verloren aan het toneel. Dit keer een veelvoud van beeldmateriaal waaruit de juiste keuzes werden gemaakt. Zeker over zijn vroege start in showbusiness, in toneelgezelschappen her en der en marionettentheater viel nog wat te verhelderen. Weinig acteurs gegeven om niet minder dan driemaal tegenover Marilyn Monroe te hebben gestaan! Aan dramatiek niets te kort in het leven van David dat al vroeg begon met het overlijden van zijn moeder. Tot de vaardigheden behoorden zwaardslikken, en hij reed ooit met zijn ambulance op een mijn en kon het na vertellen...

Bekijk zijn volledig profiel hier...
 
TIP:  Geïnteresseerde lezers moeten weten dat de icoontjes/kaften die op deze site worden toegevoegd vaak lange uitgebreide informatie hebben, die niet noodzakelijk in de tekst zelf wordt herhaald. Die informatie kwam ooit standaard als pop-up te voorschijn door met de muis de foto aan te wijzen. Firefox gebruikers kunnen deze handigheid activeren via een add-on genaamd "Popup ALT Attribute". Na installatie resulteert het aanwijzen van de iconen of kaften in een pop-up met extra of verduidelijkende informatie over de afbeelding.
The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...
 
25 februari 2024

Nathanael T. BoothZoals we elders op deze website al hebben besproken, is de populariteit van Ellery Queen een wereldwijd fenomeen. Hoewel de populariteit in sommige delen van de wereld is afgenomen, is deze misschien nog wel het grootst onder de lezers van detectives in China en Japan. Het is daarom ook meer dan passend dat onze volgende ingewijde in de broederschap van de West 87th Street Irregulars Nathanael T. Booth is, universitair hoofddocent aan de School of Foreign Languages van de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China.

"God and the Great Detective: Ellery Queen's Struggle with the Divine, 1945-1965" (McFarland, 2023).Nathanael is niet alleen een fervent lezer van het Queen-oeuvre, maar bouwde ook een enorme kennis op over die werken. Hij heeft een lange relatie met Ellery Queen, die teruggaat tot de tijd dat hij als tiener The Dutch Shoe Mystery ontdekte op een boekenmarkt in de bibliotheek. Hij heeft uitgebreid over Ellery Queen geschreven in zijn beide boeken: American Small-Town Fiction, 1940-1960: A Critical Study (McFarland, 2019) en onlangs God and the Great Detective: Ellery Queen's Struggle with the Divine, 1945-1965 (McFarland, 2023).

Als nieuwste lid van de
West 87th Street Irregulars stelt Nathanael zichzelf hier voor met een essay -- in dit geval zijn wetenschappelijke analyse van de transformatie en humanisering van Ellery die begon met de introductie van het kleine New England stadje Wrightsville. (Even een waarschuwing voor degenen die deze werken nog niet hebben gelezen -- het essay bevat enkele kleine spoilers).

Op de een of andere manier vermoeden we dat Nathanael nog niet klaar is met Ellery.

Welkom bij de West 87th Street Irregulars!

Lees Nathanael's essay hier...
 
26 januari 2024
Namen.

Elke Ellery Queen fan zou minstens een kwartier aanloop kunnen nemen alvorens over de werken te beginnen. Wie was Ellery Queen?

In die aanloop zou dan gaan over oorspronkelijke namen, artiestennamen, aliassen, ... Die naamcultus was in de Verenigde Staten niet zo ongewoon. Reeds vanaf de immigratie werden naamswijzigingen doorgevoerd. Meestal om het makkelijker uitspreekbaar te maken, maar soms ook omdat er reeds artiesten bestonden die dezelfde naam droegen.

Bij enkele van de biografieën op deze site is dit wel zeer belangrijk. Tot op de dag van vandaag worden verwezenlijkingen van acteurs aan naamgenoten toegewezen. Zo werden (minstens) 2 biografieën, nagezien en aangevuld. Hierbij werd extra aandacht gegevens aan precies die persoonsverwisselingen.


Carleton Young in Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (MGM, 5 okt 1945)Carleton G. Young and Carleton S. Young waren beide acteurs. De eerste nam ooit de rol van Ellery Queen op zich. Hun uiterlijke kenmerken waren zeer verschillend maar ondanks dat worden ze in menige beschrijving soms nog dooreen gehaald. Een beetje zelf gezocht want voor beide werd in de rolverdeling de naam Carleton Young gebruikt. Ons onderzoek bracht, naast details uit zijn vroege carriere ook aan het licht dat Carleton G. niet eenmaal maar tweemaal was gehuwd.
Carleton S. Young speelde eenmaal als dronkaard mee in The Mandarin Mystery maar daar houden alle Ellery Queen connecties dan ook op.

Bekijk zijn volledig profiel hier ...


In "Rosemary" (CBS, 1945) speelde Sydney Smith Peter Harvey, een briljante jonge advocaat, die meest genegenheid bij Rosemary opwerkte dan alle andere mannen die van haar hebben gehouden. Toen Peter het aanbod aannam van een baan bij een belangrijk advocatenkantoor in New York, was Rosemary er vast van overtuigd dat ze niet genoeg van Peter hield om haar familie te verlaten en naar New York te gaan.Sydney G. Smith speelde op een bepaald ogenblik ook Ellery Queen in de radioreeks. Daar kwam als verrassing uit de bus dat zijn vader die dokter was, eerst het toneel op ging Sydney H. Smith speelde voor de geboorte van onze Sydney op Broadway. Alle Broadway referenties voor 1905 zijn voor zijn vader. Sydney nam de naam Sydney Goffe Smith wellicht over toen zijn ouders scheiden en Sydney en zijn zus door de moeder werden opgevoed. Ook hier werden tekst, beeld en inhoud ruim aangepast en bij de nota's duidelijk aangegeven wat nog moet ontdekt worden...

Bekijk zijn volledig profiel hier ...

Weet je sommige houden van kruiswoordraadsels. Ik vind dit veel leuker ... ;-)
 
14 december 2023
Cat of Many Tails - kaft American Mystery Classics uitgave, 6 augustus 2024.Nieuws dat komt als een vroeg kerstcadeau! Volgend jaar (6 aug. 2024) zal Otto Penzler's American Mystery Classics Cat of Many Tails toevoegen aan zijn serie Ellery Queen herdrukken. Richard Dannay zal de inleiding verzorgen.

In deze vroege roman over seriemoordenaars achtervolgt Ellery Queen een massamoordenaar door de straten van het New York van 1940.

In de hondsdagen van augustus is het geen verrassing om New Yorkers te zien zweten. Maar deze zomer geeft een moordenaar genaamd de Kat de stad een nieuwe reden om te zweten. Hij kiest zijn slachtoffers schijnbaar willekeurig uit, wurgt ze en ontsnapt vervolgens zonder een aanwijzing achter te laten. Terwijl het dodental stijgt en de pers het publiek opzweept tot een afschuwelijke razernij, balanceert Gotham op de rand van anarchie.
Ellery Queen, de briljante amateur-speurneus, is met pensioen als de kat begint te moorden. Terwijl zijn vader, een doorgewinterde rechercheur, het onderzoek naar de moorden leidt, probeert Ellery te voorkomen dat hij erbij betrokken raakt. Wanneer Queen een aanwijzing ontdekt die het geheim zou kunnen bevatten om de raadselachtige misdaden te ontrafelen, grijpt hij de kans om de zaak op te lossen. Maar helaas voor hem - en voor de inwoners van het New York van 1940 - is hij nog maar net aan de oppervlakte....
Cat of Many Tails combineert verbluffende deductie met veel historische details en is een van de meest geliefde tijdloze mysterieromans van Ellery Queen. Het boek is voor het eerst in bijna een halve eeuw weer uitgegeven en behoudt zijn plaats in de populaire cultuur als een van de eerste romans over seriemoordenaars ooit geschreven; en tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de beste.

Klik hier om meer te lezen ...
"The Mandarin Mystery" - Film posterToen Eddie Quillan werd gecast als Ellery Queen in 1937 The Mandarin Mystery was er enige nieuwigheid in het feit dat een acteur met de initialen E.Q. werd gecast als intellectuele speurneus. Eddie, hoewel een getalenteerd en aantrekkelijk acteur, was jammerlijk verkeerd gecast als Queen.

Naar hedendaagse maatstaven is het feit dat Eddie Quillan meer dan zestig jaar met zoveel succes in de entertainmentindustrie heeft gewerkt echt verbazingwekkend. Een lang leven is een kwaliteit die je moet zoeken en die je zelden bereikt. De nadruk op vakmanschap in plaats van sterrendom of financieel gewin is in de loop der tijd langzaam afgenomen. Eén feit blijft echter constant. Een passie voor de kunst is essentieel voor uithoudingsvermogen. Terugkijkend op Eddies carrière zien we vele redenen voor zijn succes - sommige persoonlijk, sommige professioneel - maar boven alles staat de passie voor zijn vak. Tijdens een interview werd hem, zoals zo vaak, gevraagd naar het geheim van zijn professionele levensduur. Eddie antwoordde: "Ik hou van mijn werk en ik blijf er zo lang mogelijk mee bezig."

De rol waarmee Eddie waarschijnlijk best bekend is geworden is die van Tommy Elison, de zo onderhoudende en tragische figuur en deel van de bemanning, in de film, Mutiny on the Bounty (1935). De film had Clark Gable, Charles Laughton, en Franchot Tone in de hoofdrollen.
Zijn biografie op deze site is herzien, bijna een site op zichzelf, met zeldzame foto's en weetjes uit zijn carrière. Tijdens het puzzelen kwam ik veel te weten over het vaudeville leven voor jongeren, Mack Sennetts' producties,...


Rechts: De rol waar
mee Eddie waarschijnlijk best bekend is geworden is die van Tommy Elison, de zo onderhoudende en tragische figuur en deel van de bemanning, in de film, Mutiny on the Bounty (1935). De film had Clark Gable, Charles Laughton, en Franchot Tone in de hoofdrollen.

Om meer over deze acteur te lezen klik hier...
 
4 december 2023
Howard Irving Smith is een van die acteurs die, afgezien van enkele korte beschrijvingen online, een beetje een mysterie zou blijven ware het niet dat er een Ellery Queen verband bestond. Hij speelde Sergeant Velie in de uur durende eerste radioserie, The Adventures of Ellery Queen. Typerend voor die tijd kwam Smith uit het vaudeville-circuit. Realiserend dat zijn tijd daar ten einde liep, maakte hij de overstap naar theater, radio en later tv.

Zijn privéleven is stukje bij beetje in elkaar gepuzzeld. Toch blijven een paar vragen bestaan. Hij was twee keer getrouwd en moet hij vroeg in zijn tweede huwelijk minstens één buitenechtelijke relatie hebben gehad.
Hoewel veel carrièrebeschrijvingen zijn ontmoeting met Enrico Caruso vermelden, zijn er geen exacte details hierover  gevonden.

We hebben zijn biografie bijgewerkt met extra informatie en foto's.

Om meer over deze acteur te lezen klik hier...

Howard in Hazel (1961)
 
Een Uitdaging aan de Lezer kun je op deze site herkennen aan What we don't know and you just might...het icoontje van "Uncle Sam". (Zie ook de drie muizen bovenaan deze pagina). Zeker in de Engelstalige pagina's zie je dit icoontje wanneer hulp wordt gevraagd. Dus als je ons denkt te kunnen helpen of zelfs corrigeren, stuur ons een e-mail. Die is te vinden door op "Uncle Sam" te klikken. Zeker geapprecieerd!
Unusual Suspects by Joseph Goodrich, ... click to buy at Amazon
 
10 november 2023
Nieuw Boek over Ellery Queen! God and the Great Detective, Ellery Queen’s Struggle with the Divine, 1945–1965 door Nathanael T. Booth, een docent aan de School of Foreign Languages aan de Huazhong University of Science and Technology.

Het probleem van menselijk kwaad ligt nooit ver onder het oppervlak van misdaadfictie. Dit was vooral waar na de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Een figuur die op zoek ging naar onderzoek naar deze crisis was Ellery Queen. Dit boek biedt een broodnodige tussenkomst in de studie van detectivefictie door blijvende aandacht te schenken aan Ellery Queen en mogelijke richtingen voor bredere discussies over het genre voor te stellen. Na de oorlog ondernam Queen een onderzoek naar de staat van mannelijkheid en de wereld in het licht van onvoorstelbare gruweldaden die werden vertegenwoordigd door de concentratiekampen en de atoombom. Tijdens zijn onderzoek doorzocht Ellery de ruïnes van de cultuur, waarbij hij figuren als Walt Whitman, Henry David Thoreau en (natuurlijk) Edgar Allan Poe op- en ook aanriep. Uiteindelijk bracht deze zoektocht hem tegen een onverwachte vijand: God zelf. Dit boek onderzoekt de manieren waarop Queen zich verzet tegen de grenzen van wat in het genre als mogelijk of wenselijk werd (en in sommige kringen nog steeds wordt) beschouwd.

Je kunt het boek aankopen op deze link...
Andere aanbevolen literatuur hier...
 
8 oktober 2023
Ellery Queen: The Series is een nieuw naslagwerk over de TV-serie uit 1975-76 Ellery Queen, met Jim Hutton en David Wayne in de hoofdrollen. Dit boek bevat alle 22 afleveringen, samen met twee pilootfilms. Het geeft ook de afleveringen in hun originele uitzendvolgorde, volledige rolverdelingen, talrijke foto's, regisseurscredits en een verhaalsamenvatting voor elke aflevering. Het boek is geschreven door Scott V. Palmer, die een uitgebreide reeks referentieboeken heeft uitgebracht over films en tv-series.
Initiële recensies op Amazon zijn voorzichtig positief. Sommige lezers vonden het echter teleurstellend vanwege het ontbreken van getuigenissen van de acteurs en de productiestaf, productieafleveringen, enzovoort. Niettemin vermeldt het boek de cast en de samenvatting van elk verhaal. Het bevat 178 pagina's met die informatie, dus ongeveer 7 pagina's per aflevering. De afbeeldingen zijn allemaal in kleur maar kunnen een beetje onscherp zijn.

Toevallig ontving ik ook afzonderlijk van elkaar  ook twee opmerkingen van lezers van deze site over tv-series. Zo vestigt Burt Barnard  onze aandacht op een serie genaamd Castle, die liep van 2009 tot 2016. De naam van het hoofdpersonage was Richard Castle. Burt wijst erop dat deze figuur zelf ook een schrijver van detectives was die samenwerkte met een politiedetective van de New Yorkse politie om misdaden op te lossen.

De eerste gelijkenis was het hoofdpersonage die Castle heette, een schaakstuk net als Queen. Het personage was een mysterieschrijver en, net als Ellery, loste hij misdaden op met een politieofficier als familielid. Deze keer was het een vrouwelijke politieofficier, die later zijn vrouw werd. Een snelle blik op de Wikipedia-pagina leert ook dat Richard Castle in de serie op zoek is naar een nieuw hoofdpersonage voor zijn nieuwe boekenserie: "Nikki Heat." Onze Nikki Porter zou hier blij mee zijn!

Via een ander ontvangen bericht wijst Marco Bigliazzi op de recente BBC-serie Beyond Paradise, die volgens hem een soort geüpdatete versie is van de EQ-serie uit '75. Hij voelde meteen een sterke EQ-smaak bij het bekijken van de allereerste aflevering. Hij zet zijn argumenten op een rij:

"Allereerst is het een 'whodunit' - een klassieke, zou ik zeggen, met een lichte komische toets - maar het is waar dat er tegenwoordig andere shows van dit soort zijn (het lijkt erop dat de 'whodunit' een kleine renaissance beleeft op tv en streaming).

Maar het echte ingrediënt dat me trof en me deed opspringen in mijn stoel tijdens het kijken naar de show (en mijn vrouw ook) is Kris Marshall, die DI Humphrey Goodman speelt: deze zeer lange man, zijn poses, gebaren, blikken, zijn hele acteerwerk, deed me sterk denken aan Jim Hutton als Ellery.

Ik zou ook kunnen toevoegen, voor het Queen-universum, dat het kleine denkbeeldige stadje Shipton Abbot (gelegen in het echte Looe, Zuid-Cornwall), waar de verhalen zich afspelen, zou kunnen lijken op Wrightsville, maar dat gaat te ver. Ik weet niet of de makers of schrijvers van de show dit met opzet hebben gedaan, maar ik ben er vrij zeker van dat deze smaak bestaat - en te ruiken is. Geen inspecteur, geen uitdaging voor de kijker, maar hoe dan ook, Kris Marshall alleen is meer dan genoeg om dit soort déjà vu-effect te veroorzaken - een aangenaam effect, desalnietemin.
"

Marco gaat verder: "Beyond Paradise is eigenlijk een spin-off van "Death in Paradise", een vergelijkbare 'whodunit'-serie die zich afspeelt op een fictief Caribische eiland en al bijna 12 jaar loopt. DI Humphrey Goodman - de Ellery-achtige protagonist van Beyond Paradise, gespeeld door Kris Marshall - verschijnt in seizoenen 3-6 (2014-17), 30 afleveringen die voornamelijk gaan over 'onmogelijke' misdaden of bizarre misdaden. Naar mijn mening, zelfs als in Beyond Paradise de Queen-smaak sterker is, vind ik dat deze daar al aanwezig is."

Ik heb zelf een kijkje genomen op BBC First, en ziedaar de eerste serie! Opgenomen! Ik zal ze binnenkort bekijken en jullie laten weten wat ik ervan vond...
 
23 september 2023
Welke Ellery Queen fan voorziet geen speciaal plaatsje in zijn hart voor Nikki Porter?  Ellery's secretaresse kreeg uiteindelijk de aandacht die ze verdiende in de radioverhalen. Bekeken vanuit het standpunt van de
radiomakers leek het creëren van een vrouwelijke hoofdrol vooral praktisch (omwille van de "kleur" van een vrouwelijke stem) wat, voor mij, net zo belangrijk als de romantische mogelijkheden waarin deze keuze voorzag.
Nikki maakte haar opwachting in films, kortverhalen, en boeken, maar was eigenlijk op maat van radio gemaakt.
Het is een "verbazingwekkend" feit dat iedere keer we Nikki ontmoeten ze niet alleen een verschillende uitzicht heeft maar ook een andere persoonlijke geschiedenis meedraagt. Er zijn verscheidene 'eerste' ontmoetingen tussen Nikki en Ellery. Eén van de vele redenen hiervoor is, denk ik, de extra spanning die een 'ontluikende' relatie tussen twee hoofdrolspelers met zich meebrengt. Als we boeken, radio en film in rekening brengen ontmoette Nikki EQ op wel vier verschillende manieren!
Publicity shot for the NBC radio show "The Adventures of Ellery Queen" (1943) with the lovely Marian Shockley.Publiciteitsfoto voor het NBC radioprogramma "The Adventures of Ellery Queen" (1944) met de mooie Marian Shockley.
Boven: Publiciteitsfoto's voor het NBC radioprogramma The Adventures of Ellery Queen (1943 en 1944) met de mooie Marian Shockley.
Zoals gezegd begon het voor Nikki echt in de radioverhalen en dan kun je niet rond Marion/Marian Shockley heen. Een actrice met een loopbaan vrij typerend voor die tijd. Ze maakte de overgang van toneel naar radio waar ze haar grootste succes beleefde. Maar ze begon vrij ontypische bijna rechtstreeks in Hollywood.
Ondanks een vrij braaf imago huwde ze drie keer en in de media deden wel eens meer overdreven verhalen de ronde. Zo zou haar derde huwelijk zich ooit voltrokken hebben tijdens een radioshow...
Ook typerend voor die tijd was dat ze voor het (nieuw samengesteld) gezin met haar derde man haar eigen carrière aan de kant zette. In populaire magazines werd ze dan ook afgeschilderd als de ideale moeder van drie kinderen (Ze kreeg zelf nooit kinderen, maar haarde 3de man Bud had er drie uit een vorig huwelijk).

Haar profiel werd in de details en foto's aangevuld. Je leest het volledige profiel hier ...

 
1 augustus 2023
De evolutie van circus naar vaudeville, van vaudeville naar theater, ... en zo naar radio of film en televisie. Ieder populair medium groeide zo snel dat het wel niet anders kon dan zich beroepen op de kennis en kunde van acteurs uit de andere "vroegere" media.

Charles Grapewin -- KLIK VOOR MEER -- ...Voor enkele acteurs starten we zelfs laat in de 19de eeuw ... dat is het geval voor Charley Grapewin. Charley speelde niet minder dan 7 keer Richard Queen in de Ellery Queen films maar zal vooral bij het grote publiek gekend zijn als "Uncle Henry" uit The Wizard of Oz. Zijn profiel staat hier online sedert 2010 en, zoals frequente bezoekers aan deze site zullen weten die profielen krijgen van tijd tot tijd een update.

Ondertussen zijn ook andere sites er achter dat Charley drie maal gehuwd was. Maar vooral het eerste stuk van zijn carrière voor 1930 wordt nauwelijks besproken. Terwijl hij toen eigenlijk al op rust was (!) na een succesvolle carrière voornamelijk in vaudeville/theater. Een voorbeeld van veelzijdigheid nodig om op zoveel manieren als mogelijk een inkomen te verdienen. Precies ook de reden waarom Charley de beurscrash na een enorm financieel beursverlies eind de jaren 20 ook relatief snel te boven kwam (en waardoor hij uit pensionering kwam).

Trots op deze herwerking die werd aangevuld met enkele korte anekdotes. Veel vragen werden hiermee opgelost voornamelijk naar de timing van gebeurtenissen... nog enkele staan open en zullen wellicht nooit echt beantwoord worden (Waarom liep Charley zo vroeg van huis weg?).
De details die we vonden voegden we toe aan het profiel, op die manier brengen we een acteursleven onder de aandacht. Mochten alle details kunnen ingevuld worden ligt daar zeker een mooie biopic voor het grijpen!

Zoals vaak is het lot in een zekere zin ook wreed. Charley, een fervent visser, werd vaak als grootvader figuur werd opgevoerd maar kreeg zelf nooit kinderen. Vandaar dat we het ook een mooi eerbetoon vonden om een foto van de laatste scene uit zijn laatste speelfilm toe te voegen: Charley die samen met zijn kleinzoon de weg afstapt om te gaan vissen...
 De grootvader gaat vissen met de kleinzoon. Laatste scene uit When I Grow Up uit 1951...

Lees ons volledige profiel van deze veelzijdige acteur hier ...

 

Bestel bij Crippen and Landru door hier te klikken ...
The Zanzibar Shirt and others Stories. Sinds het begin der tijden worden auteurs gevraagd te schrijven over zaken waarin ze thuis zijn. James Holding (1907-1997) nam dit advies dan ook zeer ter harte. Na zijn carrière in de publiciteitswereld begon Holding full-time met schrijven. Eén van de eerste jobs was in "onderaanneming" de verderzetting van de Ellery Queen Jr boekenreeks, die zijn start had genomen in de jaren 40. Fred Dannay en Manfred Lee huurden Holding in om de serie, na een lange afwezigheid, nieuw leven in te blazen.

The Further Misadventures of Ellery Queen samengesteld door twee West 87th Irregulars Josh Pachter &‎ Dale C. Andrews is verkrijgbaar via Wildside Press. Klik op de banner om te bestellen...

 Aanraders

 • JABberwocky Literary Agency, Inc heeft ondertussen reeds een aantal jaar het voorrecht om als agent op te treden voor de publicatierechten van het complete werk van Ellery Queen. Ze brachten zelf ook eBook uitgaven van Ellery Queen werken op de markt(zie kaften). De downloads zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen en zijn ook aangegeven op hun eigen overzichtspagina hier.
Bezoek Ellery Queen Mystery Magazine's website...


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.