NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

ELLERY QUEEN

Ellery Queen's aangeboren speelsheid heeft ertoe geleid dat menigeen gezocht heeft naar die ene Ellery Queen figuur.
Velen zochten dan ook het verband tussen alle werken, meer bepaald "de" grote verhaallijn die ze allemaal verbond en die hun bewondering recht aandeed. De waarheid is waarschijnlijk wel dat de figuur Ellery Queen doorheen de jaren wijzigde door de druk op de twee neven om bij de tijd te blijven. Zijn relatie met zijn omgeving bleef evenwel dezelfde. Het is precies in die comfortabele atmosfeer dat onze speurder de hem gestelde problemen onderzocht en er de oplossing voor vond.
Het Mysterie van de Hoge Hoeden (1929) introduceerde Ellery Queen als de zoon van I"Aristocratisch, mijn beste Polonius?"nspecteur Richard Queen van het New Yorkse politiedepartement. Samen vormden ze een geducht misdaadoplossend team. Inspecteur Queen, in zijn rol van politieagent, bracht alle sporen aan verbonden met de gegeven misdaad. Terwijl zijn zoon, een intellectueel en schrijver van detectiveverhalen, ze verzamelde, ordende en analyseerde om uiteindelijk ook de zaak op te lossen. De twee detectiveschrijvers tekenden zelf met "Ellery Queen", schreven over een Ellery die in de boeken zelf ook een detectiveschrijver was die in zijn verhalen een figuur "Ellery Queen" gebruikt. Het is dit soort kip-ei-kip-verhalen waarin alle gaten van continuïteit in de Queen- saga gemakkelijk worden opgevangen. Wat men moet blijven voor ogen houden is dat de Ellery waarover we lezen altijd Ellery blijft, vervuld van logica, passie en compassie en zijn vader altijd de zelfde oude getrouwe Inspecteur Richard Queen. Mentaal mag Ellery dan wel op zijn scheppers lijken qua uiterlijk was, zo gaven de schrijvers zelf al aan, stond menig fan ontgoocheld voor hen tijdens een signeersessies wanneer dan niet de, verwachte, blanke Angelsaksische Amerikaan aan het tafeltje zat maar een oude gebrilde kalende man van joodse afkomst.

Boven links: "Aristocratisch, mijn beste Polonius?"

Geboren in New York in 1905 start Ellery Queen als een kleine uitgave van Philo Vance, vrij recentelijk van Harvard afgestudeerd, verpakt in vormeloos tweed en sportieve "pince-nez". Gezien de grote invloed die Maurice Leblanc had op Dannay dienen we zeker diens wonderlijke figuur Arsène Lupin voor ogen te houden terwijl we Ellery leren kennen als een stijve stok met een lorgnet op de neus, een dunne zilveren horloge, een hoedje (eigenlijk een Irish Walking Hat), een grijs kostuum en een wandelstok. Zijn kledij komt van Bond Street. Het hoedje zou later in de Hutton serie nog terug komen. De pince-nez wordt soms omschreven als een lorgnet dewelke eigenlijk niet precies hetzelfde is. Telkens als Ellery in gedachten het één met het ander probeert te rijmen poetst hij zorgvuldig de glazen van de pince-nez. De gentleman detective's appartement op West 87th Street, New York, isPhilo Vance herbezocht? zo goed gekend als Sherlock Holmes' flat in Baker Street, London. De magere persoonlijkheid die hem omgeeft wordt aangebracht door mooie maatpakken, donker haar en zilvergrijze ogen. De Duesenberg is nog zo'n dada van Ellery. Maar Ellery is ook een betweter en eigenlijk is dit een niet zo'n sympathiek figuur. Het publiek kan zich moeilijk vereenzelvigen met een personage dat almachtig lijkt omwille van te overheersend gestuurd door logica en ogenschijnlijk foutloos... Aanvankelijk leest Ellery werkelijk iedereen de les tot zelfs zijn vader toe. De klaarblijkelijke affectie tussen beide is, goddank, de reden waarom Ellery toch te pruimen valt. Richard schijnt er in te berusten een zoon te hebben die beter van "kleine grijze hersencellen" werd voorzien. Vader Queen bekomt zijn resultaten door hard en onmeedogenloos werk terwijl Ellery het moet hebben van zijn kundigheden op gebied van deductie. Ellery adresseert zijn vader met "Mijn beste Watson". Dit zegt meer over de bewondering van zijn scheppers dan over hun manier van werken. Ellery's moeder wordt wel als dusdanig vermeld (nooit als "echtgenote van...") maar verder is er niet veel van haar geweten.

  Detail uit de kaft van "Halfway House" - Japanse uitgave met afbeeldingen van Takenaka, uitgegeven door Kadokawa Shoten juli 2015.
Boven: Detail uit de kaft van Halfway House - Japanse uitgave met afbeeldingen van Takenaka, uitgegeven door Kadokawa Shoten juli 2015.

(lees verder)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.