NAAR PAGINA: 1 2 3 4

NEW YORK, NEW YORK

New York versus Wrightsville, twee van Ellery's favoriete plaatsen en in meer dan één aspect een verhaal van twee
steden. Zijn werken lijken zich vooral af te spelen in een New York bevolkt met gesofisticeerden of excentriekelingen. Als Ellery Queen inderdaad staat voor het Amerikaanse detectiveverhaal dan kon hij zich geen betere achtergrond voorstellen. Wolkenkrabbers met straten die gonzen van bedrijvigheid en waar achter elke hoek de misdaad schuilt zonder dat tikkeltje raffinement te verliezen. Naast enkele uitstapjes richting Hollywood kwam hij in veertiger jaren met Wrightsville, een kleine bedrijfsstad in New England, op de proppen en gebruikte het als achtergrond voor verscheidene werken.

Map van Manhattan uit "Cat of Many Tails" ("Paniek in Manhattan"). Map of Manhattan as found in "Cat of Many Tails" (Bantam) clearly depicting the places where the bodies of the victims were found.
Boven links: Map van Manhattan uit Cat of Many Tails (Paniek in Manhattan). Klik voor een grotere versie.
Boven rechts: Map van Manhattan uit Cat of Many Tails (Bantam). Met de plaats waar de slachtoffers werden gevonden.
Onder: Vandaag stellen we ons Manhattan voor als een plaats die boordevol staat met wolkenkrabbers... Dit was ooit anders, ook wanneer Ellery Queen begon met schrijven. Luchtfoto van Manhattan in 1931.

Vandaag stellen we ons Manhattan voor als een plaats die boordevol staat met wolkenkrabbers... Dit was ooit anders, ook wanneer Ellery Queen begon met schrijven. Luchtfoto van Manhattan in 1931.Manhattan kwam zeer sterk naar voor in Paniek op Manhattan
waarin het bijna werd gebruikt als een plattegrond van een bordspel. Ellery woonde in West 87th Street en beweegt zich klaarblijkelijk voort in New York zonder de hulp van zijn Duesenberg die hem zo trouw dienst bewees telkens wanneer hij zich buiten de stad begaf.
Queen koos dikwijls een locatie die een stratenblok of twee van een echt prototype verwijderd lag. Zo bvb. wordt "The Longacre Theater"  verraden door zijn ouderdom, mooie terra cotta façade, en twee toneeldeuren aan beide zijden van het complex. Een van de best vervangingen voor het nieuwe (jaren 20) Romeins Theater in Ellery Queen's eerste mysterie, welke zich afspeelde twee stratenblokken verder Zuidwaarts in West 47th Street.
(Mystery Reader's Walking Guide:New York - Alzina Stone Dale)
 

 


The Scarlet Letters komt ook bij me op. Edward D. Hoch zei over deze roman ''... hij schreef, 'The Scarlet Letters,' over een chantage complot, met een gids van New York gemarkeerd met 26 locaties, A tot Z, allemaal met aanwijzingen. Het Hayden Planetarium, Yankee Stadium, dwars door het alfabet. Het maakt echt gebruik van New York."
(New York Times, "They love New York" door Dilys Winn, 31 oktober 1999)

In The American Gun Mystery wordt Buck Horne neergeschoten in N.Y's nieuw Colosseum op Broadway. De achterzijde van de Dell paperback toont als locatie voor het Colosseum het World Trade Center. The map is van de hand van Ruth Belew.

Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap

Boven links: Niet "het" Franse warenhuis, maar een zeer vergelijkbare winkel op de hoek van Fifth Avenue & 53 Street (1922). Het Franse warenhuis was gevestigd op de hoek van Fifth Avenue & 39th Street.
Boven rechts: Achterzijde van de Dell pocketboekuitgave, Dell Books 4 Uitgave van 1943, 2de uitgave 1946 met kaart op achterflap.

Click if you think you can help out...!


Andere artikels over deze locatie in Ellery Queen boeken

(1)
The French Powder Mystery at Clothes in Books (March 22. 2021)


 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.